Bør Børson Jr

Dette blir regnet som den første norske musikalen. Urpremieren fant sted på Det norske teater i Oslo i 1972, da med Rolv Wesenlund i hovedrollen som Bør Børson Jr.. Oppsetningen ble en stor suksess, og musikalen og Monn-Iversen ble tildelt juryens hederspris under Spellemannprisen samme år. Denne suksessen førte til at det ble lagd filmversjon i 1974, med mange av de samme skuespillerne som fremførte stykket på Det norske teater. Eksterne lenker [ rediger | rediger kilde] Utgaven fra 1999 hos Nasjonalbiblioteket.

Bør børson j.p

Bør Børson jr. by Johan Falkberget Open Preview See a Problem? We'd love your help. Let us know what's wrong with this preview of Bør Børson jr. by Johan Falkberget. Thanks for telling us about the problem. really liked it Average rating 4. 00 · 21 ratings 0 reviews Start your review of Bør Børson jr. Johan Falkberget (1879-1967) kom fra Rugedalen ved Røros og arbeidet i gruvene fra han var guttunge og fram til han fikk antatt sin første roman Svarte fjelde, som utkom i 1907. Hans litterære gjennombrudd kom med Den fjerde nattevakt (1923), og hans posisjon i norsk litteratur er befestet med roman trilogien Christianus sextus (1927-1935) og de fire romanene om Ann-Magritt, Nattens brød Johan Falkberget (1879-1967) kom fra Rugedalen ved Røros og arbeidet i gruvene fra han var guttunge og fram til han fikk antatt sin første roman Svarte fjelde, som utkom i 1907. Hans litterære gjennombrudd kom med Den fjerde nattevakt (1923), og hans posisjon i norsk litteratur er befestet med roman trilogien Christianus sextus (1927-1935) og de fire romanene om Ann-Magritt, Nattens brød (1940-1959) fjerde nattevakt var Falkbergets gjennombrudd som forfatter, og romanen er blitt en av våre mest leste og beundrede.

Bør børson jr. high

For alternativer for Bør Børson, se Bør Børson (alternativer) Bør Børson Jr. er ei bok skrevet av Johan Falkberget i 1920. Stoffet ble dramatisert i 1929, og det ble filmatisert for første gang i 1938 med Toralf Sandø i rollen som Bør. Stykket handler om den dumsnille og godtroende ungkaren Bør Børson juniors kamp for rikdom og berømmelse. Han driver bygdas landhandleri og reiser titt og ofte på handelsturer til «Trondhjæm». Før han når sin berømmelse og rikdom må han kjempe mot forføreriske jomfruer, « bygdedyr » og aksjespekulanter. Handlingen er lagt til den oppdiktede bygda Olderdalen i Sør-Trøndelag, med en referanse til Støren og Gauldalen. Da Falkbergets roman ble utgitt, kom det kritikk fra personer som mente han hadde skrevet om dem eller noen de kjente, det vil si at det var en nøkkelroman. Senere er stykket gått inn i historien som et utpreget eksempel på norsk folkekomedie. En teatermusikal basert på boka ble skrevet av Egil Monn-Iversen (musikk) og Harald Tusberg (manus).

  1. Bør børson jr. high
  2. Når begynner hovmesteren og grevinnen 2018
  3. Ovnsbakte rotgrønnsaker | FRUKT.no
  4. Bør børson jr film
  5. Automatisk svar outlook
  6. Roald dahl gutt pictures
  7. Bør børson j.p
Ivf behandling resultater